De pictogrammen in Word.
Word werkt met het zogenaamde “Lint”. Dit geeft een breed overzicht van beschikbare functies op tabbladen. Niet alle pictogrammen spreken voor zich, dus hier vindt u enkele handige pictogrammen uitgelegd!

Word pictogrammen.
Sinds de update van 2013 gebruikt Word het Lint. Dit artikel geeft een overzicht van de betekenis van pictogrammen per tabblad van het Lint.

Tabblad Bestand.
Het meest linkse tabblad heet 'Bestand'. Klik erop om het te openen. U kunt hier onder andere bestanden opslaan, openen (nieuw of bestaand) en afdrukken. Ook zit 'Opties' verstopt in dit menu. Daar staan de algemene instellingen van Word.

Tabblad Start.
Als Word start, staat automatisch het tabblad 'Start' open. Geheel links bij 'klembord' staan de opties voor het plakken van tekst, knippen en kopiëren.
Daarna volgt bij 'Lettertype' een blokje met opmaak-pictogrammen. Hier vindt u een venster met het lettertype. Het getal ernaast is voor de lettergrootte. Klik erop om deze te wijzigen. Klik op de B om tekst vet te maken. Met de I wordt de tekst cursief (schuin). Klink op de U voor een onderstreepte tekst.

Met de markeerstift met de gele streep kunt u delen van tekst markeren. De achtergrond krijgt dan een kleur. De A met de rode streep eronder geeft letters een kleurtje.

Pictogrammen in word1

Klik op de pictogrammen  Pictogrammen in word4om een opsomming met bullets of een genummerde opsomming te maken. Klik op het driehoekje ernaast voor meer mogelijkheden.

Tabblad Invoegen.
Onder het tabblad 'Invoegen' staan hulpmiddelen voor het opleuken of verduidelijken van tekst. Denk aan tabellen, afbeeldingen, voettekst of paginanummers.

Klik op Afbeeldingen of Illustraties om een plaatje in te voegen in uw document. 

Word Pictogrammen na invoegen

Met WordArt geeft u bepaalde woorden een bijzonder uiterlijk, zoals een 3D-effect. Klik hiervoor op Tekst > pictogram Pictogrammen in word5.
Tabblad Ontwerpen.
Klik op het 'Ontwerpen' tabblad om bijvoorbeeld een watermerk of paginarand in te stellen. Bij Word 2007 en 2010 bestaat dit tabblad niet, maar vindt u deze opties bij het tabblad 'Pagina-indeling'.

Stel: u maakt een uitnodiging en wilt een pagina een achtergrondkleur geven. Klik dan op Paginakleur. Klik op de gewenste kleur en de pagina verandert gelijk. Zit de geschikte kleur er niet bij, klik dan op Meer kleuren en bepaald deze zelf. Klik op Opvuleffecten om een pagina meerdere kleuren te geven. Pas eventueel bij tabblad 'Start' de kleur van de tekst aan om de leesbaarheid te vergroten.

Tabblad Indeling.
Het 'Indeling' tabblad gaat over alles wat met de indeling van de pagina te maken heeft. Bepaalt hier hoe tekst om een afbeelding loopt, deel tekst in kolommen in of stel de marges in. Bij Word 2007 en 2010 heet dit tabblad 'Pagina-indeling'.
Ook bepaalt u hier of uw pagina's staand of liggend zijn. Klik hiervoor op Afdrukstand.

Pictogrammen in word2

In dit tabblad is ook te regelen hoe Word te lange woorden aan het einde van de zin afbreekt. Klik op het pictogram Pictogrammen in word6 of op Woordafbreking en zet deze aan, uit of stel het handmatig in.

Tabblad Controleren.
Bij het tabblad 'Controleren' vindt u opties om documenten na te lopen en te corrigeren. Laat Word zoeken naar synoniemen, een spellingscontrole doen of vergelijk verschillende versies van hetzelfde document met elkaar. 

Om Word een spelling- en grammaticacontrole te laten doen, moet deze eerst ingesteld staan op de juiste taal. Dit is eenmalig en hoeft u dus niet telkens te doen als u de spellingscontrole gebruikt. Stel de taal in door te klikken op Taal > pictogram  Pictogrammen in word7> Controletaal instellen. Klik op de gewenste taal. In oudere versies van Word kan het pictogram er zo uitzien: Pictogrammen in word8.
Start de spellingscontrole door de klikken op Document controleren. Ziet u dit niet staan? Klik dan op het pictogram Pictogrammen in word9. In oudere versies van Word ziet het pictogram er net iets anders uit en staat er 'Spelling- en grammaticacontrole' bij geschreven.

Pictogrammen in word3

 

 

Doorloop de spellingscontrole. Klik op Eenmaal negeren of op Alles negeren als Word onterecht woorden met een rood golfje als fout markeert. Klik op een suggestie om een foutje te corrigeren. Als Word wel een fout aangeeft maar geen goede suggestie, dan kunt u dit altijd handmatig in de tekst aanpassen.