Heeft een app toegang tot uw foto's of locatie? U hebt de toestemming zelf in de hand. Dat zorgt voor meer privacy.

Privacy apps1 

Noodzaak.

Er zijn veel handige apps voor de tablet of smartphone die het leven makkelijker en leuker maken. Buienradar laat bijvoorbeeld zien of u droog overkomt, en via WhatsApp stuurt u naast een tekstberichtje ook gemakkelijk een foto mee. Wat u zich misschien niet realiseert, is dat de apps daarvoor gebruikmaken van functies op het apparaat. Buienradar gebruikt de gps om de locatie te bepalen en WhatsApp moet voor het versturen van een foto toegang hebben tot uw foto's. In dit geval is het dus noodzakelijk dat de apps daar toestemming voor hebben. Maar het kan geen kwaad om kritisch te kijken van welke functies een app gebruikmaakt. Bedenk vervolgens of u daar wel toestemming voor wil geven.

Toestemming geven.

Op het moment dat u de app gaat gebruiken is het mogelijk om aan te geven of u de app toestemming geeft om de gevraagde gegevens te gebruiken. U hebt dan zelf in de hand of een app gebruik mag maken van bijvoorbeeld uw locatie of foto's. U installeert de app eerst en wanneer de app toestemming nodig heeft om een functie te gebruiken, komt dit verzoek als een pop-up omhoog. U verleent de toegang als dat logisch is, of u verleent de toegang niet.

Is de toegang logisch?

Het is even goed opletten als een app vraagt om toestemming tot de microfoon of camera en daar niks te zoeken heeft. WhatsApp heeft bijvoorbeeld toegang nodig om een gesproken bericht of foto te versturen.

Maar bij een app die niets doet met foto's of geluidsopnames is de toegang verdacht. En een spelletjes-app die toestemming vraagt om onbeperkt sms'jes te versturen? Nogal vreemd.

Dus vindt u dat een app toegang wil hebben tot onderdelen waar deze niks te zoeken heeft, geef dan geen toestemming.

Stel de toegang in per onderdeel.

Vanaf Android 7.0 vindt u een overzicht van 'App-machtigingen'. Hier staat per onderdeel welke apps toestemming hebben om van dat onderdeel gebruik te maken. In dit overzicht kunt u met een tik de toestemming weer intrekken. Wij omschrijven de stappen aan de hand van een Samsung Galaxy S7. Hebt u een ander apparaat, dan kunnen de stappen afwijken.

  • Open het overzicht met alle apps door te tikken op Appsof door van beneden naar boven over het scherm te vegen (Android 8.0 en hoger).
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Apps.
  • Tik rechtsboven op het pictogram van de drie puntjes.
  • Tik op App-machtigingen.
  • Er opent een overzicht van de onderdelen waarvan apps gebruikmaken. Wilt u bijvoorbeeld controleren welke apps allemaal toegang hebben tot de camera, tik dan op Camera.
  • Achter de naam van de app staat een grijze of blauwe/groene schuifbalk. Is het schuifbalkje grijs, dan heeft de app geen toegang tot de camera. Is het balkje blauw/groen, dan heeft de app wel toegang. Wilt u de toegang intrekken, tik dan op het blauwe schuifbalkje.
  • Tik op Toch weigeren.

Wij hebben nu de stappen doorlopen aan de hand van de camera, maar op deze manier kunt u ook controleren welke apps toegang hebben tot andere onderdelen op het apparaat.

Stel de toegang in per app.

Vertrouwt u een app niet, dan kunt u ook bij die specifieke app kijken waar hij een machtiging voor heeft en deze machtigingen intrekken waar nodig.

  • Open het overzicht met alle apps door te tikken op Apps of door van beneden naar boven over het scherm te vegen (Android 8.0 en hoger).
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Apps.
  • Tik op de app waarvan u de machtigingen wilt bekijken.
  • Tik op Machtigingen.
  • Er opent een overzicht van de machtigingen. Is een schuifbalkje achter een onderdeel grijs, dan heeft de app geen toegang. Is het schuifbalkje blauw/groen en wilt u de toegang intrekken, tik dan u op het schuifbalkje.
  • Tik op Toch weigeren.