Wat het verschil tussen 32 bits en 64 bits versie.

De termen 32 bits en 64 bits hebben betrekking op de manier waarop de processor (ook wel CPU genoemd) van jouw computer omgaat met gegevens.

De twee verschillende versies van Windows, 32 bits en 64 bits, zijn ontworpen voor het gebruik op computers met dus ook verschillende processoren; 32 bits en 64 bits.

De verschillen tussen 32 bits en 64 bits systemen

De CPU (processor) van je computer rekent ofwel met 32 bits ofwel 64 bits tegelijkertijd. 64-bits programma’s kunnen dus veel efficiënter gebruik maken van jouw CPU als jij beschikt over diezelfde ondersteuning.

De voornaamste reden om over te stappen van 32 bits naar 64 bits is voor mensen vaak het RAM geheugen (Random Access Memory).

Een 32 bits versie van Windows kan maximaal slechts 3,5 GB (Gigabyte) geheugen gebruiken. Als je dus 8 GB geheugen in je systeem hebt zitten en je installeert een 32 bits versie van Windows, heb je aan de overige 4,5 GB niets.

Een 64 bits versie van Windows kan wél meer dan 4 GB (128 GB) geheugen gebruiken. Plan je dus om een PC te bouwen, of heb je een PC met meer dan 4 GB werkgeheugen? Dan is een 64 bits besturingssysteem voor jou aangeraden.

Een 64 bits besturingssysteem gebruikt heel veel RAM geheugen voor het systeem zelf. Een paar honderd (lees: 100 tot soms wel 500 MB) neemt het besturingssysteem zelf in beslag. Dit is, zeker als je een kleine hoeveelheid RAM beschikbaar hebt, natuurlijk erg veel.