Veilig internetten op vakantie doe je zo!

Internet veilig op vakantie1 

Als je op vakantie bent, heb je soms wel even internet nodig. Bijvoorbeeld voor navigatie of om je vakantiefoto’s op sociale media te zetten. Er zijn allerlei manieren om je data en persoonlijke gegevens te beschermen wanneer je internet in het buitenland.

Eigen mobiele data.

Er zijn allerlei manieren om je data en persoonlijke gegevens onderweg te beschermen wanneer je internet gebruikt in het buitenland, maar de eenvoudigste manier is toch om gebruik te maken van je eigen mobiele data. Zo kun je binnen Europa gebruikmaken van je mobiele bundel, als je dat hebt. Dat kan overal in Europa tegen hetzelfde tarief als in Nederland sinds juni 2017. Er zitten dus geen extra kosten aan verbonden als je ‘roaming’ aanzet. Wanneer je geen mobiele data-abonnement hebt bij een provider, kun je ook een ‘sim only’-abonnement met internet aanschaffen.

Firewall.

Benut daarnaast een ‘firewall’ op je mobiele telefoon (of tablet), bijvoorbeeld die van je mobiele besturingssysteem. Deze beschermt je apparaat tegen misbruik van buitenaf. De firewall vind je op je telefoon en/of tablet meestal bij je instellingen of bij systeeminformatie.

Openbare wifi-netwerken.

Tegenwoordig kun je op allerlei plekken gebruikmaken van gratis wifi. Op het vliegveld, in hotels, op de camping en in cafés en restaurants. Dit soort openbare netwerken, ook wel bekend als ‘free-wifi points’, zijn alleen een makkelijk doelwit voor hackers en oplichters.

Zelfs als een openbaar wifi-netwerk voldoet aan allerlei veiligheidskeurmerken, bijvoorbeeld wanneer een verbinding een ‘slotje’ heeft, betekent dat niet dat het netwerk automatisch veilig en waterdicht is.

Laat geen belangrijke gegevens achter op openbare netwerken.

Vermijd daarom het doen van bijvoorbeeld online aankopen en andere belangrijke zaken op openbare wifi-netwerken. Als je gebruikmaakt van zo’n netwerk, is het verder verstandig om daarna een netwerk te ‘vergeten’. Anders maakt jouw telefoon automatisch opnieuw verbinding met een netwerk, zonder dat jij dat gelijk doorheb. Dit kun je ook voorkomen door automatisch verbinding maken uit te zetten.

Installeer een VPN.

Wanneer je niet zeker weet of je een ‘free-wifi’ punt kunt vertrouwen, kun je een VPN installeren. Hiermee versleutel je je data met speciale veiligheidssoftware. Zo is jouw data onherkenbaar en onbruikbaar voor oplichters wanneer je per ongeluk verbonden bent met een schadelijk netwerk. Zo’n VPN beschermt je niet tegen spam en phishingmails.

 

Hoe kun je veilig internetten op openbare wifi-netwerken?

Internet veilig op vakantie2

Openbare wifi-netwerken zijn een uitkomst als je geen onbeperkte databundel hebt. Tegenwoordig heb je overal gratis hotspots; in het restaurant, in de winkel, in de trein en op het vliegveld. Hartstikke handig, maar het kan ook riskant zijn. Hoe veilig is het om te internetten via zo’n netwerk?

Thuis is je draadloze verbinding beveiligd met een wachtwoord. Onbekende mensen kunnen dus niet zomaar gebruikmaken van jouw internetverbinding. Bij openbare wifi-netwerken, ook wel hotspots genoemd, is dat anders; iedereen kan erop zonder dat er een wachtwoord voor nodig is. Je verstuurt bepaalde gegevens als je verbonden bent met zo’n onbeveiligde hotspot. Kwaadwillenden kunnen vervolgens via trucjes jouw gegevens achterhalen, zoals je bankgegevens, wachtwoorden, inloggegevens en e-mails. De eigenaar van het netwerk kan, als hij een beetje handig is, ook de data bekijken die je smartphone of laptop heeft verstuurd.

Sommige wifi-netwerken zijn nep.

Criminelen spelen handig in op de behoefte van mensen om overal maar online te moeten zijn. Zo kunnen hackers zelf een openbaar wifi-netwerk aanmaken waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Vaak heeft zo’n netwerk dan een bekende naam van providers, zoals 'Vodafone', 'Tele2 free wifi' en 'T-Mobile'.

Je denkt dus via een betrouwbaar netwerk verbonden te zijn, terwijl criminelen via dit netwerk toegang krijgen tot jouw dataverkeer. Er is een kans dat een hacker toegang krijgt tot jouw persoonsgegevens, die weer gebruikt kunnen worden voor identiteitsfraude.

Er zijn gelukkig een paar trucjes om je gegevens op openbare netwerken beter te beveiligen. Een laptop, tablet of smartphone kan zo ingesteld zijn, dat het automatisch verbinding maakt met beschikbare openbare wifi-netwerken. Het is aan te raden om deze optie uit te zetten via je instellingen.

Gebruik een VPN-verbinding

Met een zogeheten virtueel privénetwerk (VPN) kun je een beveiligde verbinding maken tussen jouw apparaat en het internet. Je internetverkeer wordt via een externe server omgeleid en versleuteld. Daardoor maak je verbinding met een ander IP-adres en blijft je eigen IP-adres verbogen. Een crimineel kan dan niet meer zomaar bij de informatie die je verstuurt en ontvangt. Je kunt daarnaast ook Facebook en Twitter gebruiken in landen waar die website geblokkeerd zijn.

Gebruik je eigen databundel (3G/4G)

Het is een inkopper, maar desalniettemin belangrijk om te benoemen: maak gebruik van je eigen databundel. Via 3G of 4G heb je ook toegang tot het internet. Het is weliswaar wat langzamer dan wifi, maar je omzeilt wel onveilige openbare wifi-netwerken. Het kost meer geld, maar het is gegarandeerd veiliger.

Toch internetten op een openbaar wifi-netwerk zonder VPN?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je VPN hebt en dat je databundel op is, maar dat je wel even snel gebruik moet maken van het internet. Als je in dat geval een openbaar wifi-netwerk gebruikt, zorg er dan voor dat je niet gaat internetbankieren. Ook is het niet verstandig om dingen te openen waarbij je persoonsgegevens zichtbaar zijn of waarbij je inloggegevens moet gebruiken. Heb je dat gedaan? Dan kun je het beste je cookies en browsergeschiedenis wissen.