Instagram na overlijden.


In tegenstelling tot bij Facebook kun je bij de meeste andere social media helaas niet je digitale nalatenschapswensen kenbaar maken. Nabestaanden geven dus aan wat er met het account van een overledene moet gebeuren. In het geval van Instagram kun je een verwijderverzoek indienen of een account herdenken.

Bedenk wel dat een herdenkingsaccount op Instagram niet als zodanig herkenbaar is. Facebook zet bijvoorbeeld “Ter nagedachtenis van” naast de profielnaam, maar Instagram doet dat niet.

Dit sociale platform vergrendelt alleen het account, zodat zich niemand hierop kan aanmelden en gebruikers geen reacties meer kunnen achterlaten. Bovendien regelt Instagram dat accounts van overleden personen niet in openbare webruimtes zichtbaar zijn.

Via “https://help.instagram.com/contact/452224988254813” vraag je een herdenkingsaccount aan. Typ je naam, je e-mailadres, de naam van de overledene en zijn of haar Instagram-gebruikersnaam. Voeg daarnaast een document toe waaruit blijkt dat de persoon is overleden, zoals een scan van een rouwkaart of een schermafbeelding van een online overlijdensbericht. Nadat je de sterfdatum hebt ingevuld, bevestig je met “Verzenden”. In plaats van een aanvraag voor een herdenkingsaccount kun je ook een verwijderverzoek indienen.

Het digitale formulier hiervoor vind je op “https://help.instagram.com/contact/1474899482730688”.

Voor een correcte afwikkeling heb je hiervoor een kopie van een geboortebewijs of overlijdensakte nodig.

Instagram 1

Via dit formulier vraag je namens de overleden persoon een herdenkingsaccount op Instagram aan