Facebook na overlijden.

Veruit de meeste mensen hebben voor hun digitale nalatenschap van social media-accounts niets geregeld. Extra lastig voor de nabestaanden, want zij staan voor een aantal dilemma’s. Afhankelijk van het sociale platform zijn er tenslotte best wat mogelijkheden hoe je met accounts van overleden personen om kunt gaan. Daarover later meer. Wil jij je dierbaren liever niet belasten met allerlei struikelblokken rondom je digitale erfenis? Leg je wensen vast en bepaal in hoeverre je online voortleeft. 

Facebook na overlijden1

 

Bepaal in de instellingen wie na overlijden het herdenkingsaccount beheert.

 

Digitaal voortleven op facebook
Facebook is nog altijd het populairste sociale platform ter wereld en heeft dagelijks te maken met verzoeken van nabestaanden. Schep liever bij leven duidelijkheid, dat is wel zo prettig voor de nabestaanden. Facebook biedt daartoe twee mogelijkheden: je laat het account na overlijden verwijderen of je kiest voor een herdenkingsstatus. In dat laatste geval hebben nabestaanden een online plek om samen herinneringen te delen. Naast de profielnaam verschijnt de tekst “Ter nagedachtenis van”, terwijl foto’s, video’s en berichten op Facebook blijven staan. Je voegt vrijblijvend een contactpersoon toe, zodat diegene op het herdenkingsaccount kan letten en eventueel een eerbetoon kan publiceren. Log met een browser in op Facebook en klik rechtsboven op het pijltje omlaag. Via “Instellingen” en “Instellingen voor accounts met herdenkingsstatus” vul je de naam van de contactpersoon in. Kies in het lijstje met suggesties de juiste Facebook-vriend. Nadat je klikt op “Toevoegen”, stelt Facebook voor om de contactpersoon via een persoonlijk bericht op de hoogte te stellen. Pas het bericht zo nodig aan en bevestig met “Verzenden”. In de instellingen plaats je desgewenst een vinkje onder “Toestemming gegevensarchief”.

De contactpersoon kan in dat geval een kopie van alle gegevens downloaden.

 

Facebook-account verwijderen
Wil je het Facebook-account na je overlijden graag volledig laten verwijderen? Dat kun je in de instellingen aangeven. Klik daarvoor nu in “Instellingen voor accounts met herdenkingsstatus” onderaan op de optie “Verzoek om je account te verwijderen nadat je overlijdt”. Er verschijnt een waarschuwing in beeld. Zodra een nabestaande het sterfgeval aan Facebook doorgeeft, wist het sociale platform alle berichten en foto’s. Ben je het daarmee eens, klik dan op “Verwijderen na overlijden”. Facebook stuurt je ter bevestiging een e-mail.

Facebook na overlijden2

Herdenkingsstatus aanvragen als nabestaande
Als er een dierbare overlijdt, is het verstandig om dat te melden aan Facebook. Gebeurt dat namelijk niet, dan blijft het account op het online smoelenboek rondzwerven. Vanzelfsprekend is dat nogal confronterend voor de nabestaanden, bijvoorbeeld wanneer ze een verjaardagmelding ontvangen. Hopelijk heeft de overleden persoon zijn of haar wensen kenbaar gemaakt in de instellingen. Is dat niet het geval, dan nemen de nabestaanden een besluit. Zo kun je als familielid of goede vriend(in) een herdenkingsstatus van een profiel aanvragen. 

Facebook na overlijden3

Op de webpagina “facebook.com/help/contact/651319028315841” vind je het betreffende formulier, waarbij je aangeeft wie er is overleden. Verder vul je de sterfdatum in en voeg je een bestand met een overlijdensakte toe. Dat kan bijvoorbeeld een digitale kopie van een overlijdensbericht of rouwkaart zijn. Tot slot vul je een geldig e-mailadres in, zodat Facebook bij eventuele vragen contact kan opnemen. Bevestig met “Verzenden”. Vraag je een herdenkingsstatus aan, maar heeft de overleden persoon in de instellingen een verzoek tot verwijdering ingesteld? In dat geval respecteert Facebook de wensen van de overledene en wist het bedrijf alle accountgegevens. 

Verwijderverzoek indienen als nabestaande
Na het overlijden van een dierbare kunnen nabestaanden een verwijderverzoek bij Facebook indienen. Een vereiste is dat je een digitale versie van een overlijdensakte bezit. Dat kan een scan of foto van het papieren document zijn. Als je geen overlijdensakte hebt, wil Facebook bewijs zien dat je een naast familielid van de overledene bent. Dat kan een document met een volmacht, geboortebewijs, testament of verklaring van erfrecht zijn. Daarnaast heb je ook nog iets nodig waaruit daadwerkelijk blijkt dat de bewuste persoon is overleden, bijvoorbeeld een digitale kopie van een overlijdensbericht of rouwkaart. Bezit je voldoende documentatie om een verwijderverzoek in te dienen? Surf naar “facebook.com/help/contact/228813257197480” en vul het volledige formulier in, zoals je naam, je e-mailadres, de naam van de overledene en zijn of haar profiellink. Verder typ je ook het e-mailadres dat vermoedelijk is gebruikt om het Facebook-account aan te maken. Markeer onderaan de optie “Please remove this account because the account owner is deceased” en zet een vinkje voor I “understand”. Via “Bestanden kiezen” voeg je de benodigde documenten toe. Ten slotte selecteer je onderaan de sterfdatum, waarna je kiest voor “Verzenden”.

Overigens kun je dit formulier ook gebruiken wanneer iemand vanwege medische redenen niet meer in staat is om het account te beheren. In dat geval dien je een brief van een arts of medische instantie bij te sluiten.

Facebook na overlijden4