Facebook: tijdlijn inrichten

De tijdlijn is uw persoonlijke pagina op Facebook. Dit is het profiel wat vrienden op Facebook kunnen zien van u. Deze pagina kan volledig naar eigen smaak worden ingericht. Lees in dit artikel hoe u dat kunt doen.


Wat is een tijdlijn?

Facebook introduceerde een tijd geleden de zogenoemde tijdlijn. Met het nieuwe uiterlijk van de profielpagina vertelt u nog makkelijker uw levensverhaal. De tijdlijn is kort gezegd een chronologische verzameling van foto’s, muziek, berichten en ervaringen. Voeg hoogtepunten, levensgebeurtenissen, berichten en foto’s toe en al uw Facebookcontacten zijn op de hoogte van uw beslommeringen.

Omslagfoto

Waar gebruikers in het oude profiel alleen een profielfoto konden toevoegen, heeft de tijdlijn een extra foto die mensen zien als ze uw pagina bezoeken: de omslagfoto. De openbare omslagfoto wordt boven uw profielfoto weergegeven en is het eerste wat mensen zien wanneer ze uw tijdlijn bezoeken. Het is daarom leuk om daar een persoonlijke foto te plaatsen van een gebeurtenis uit uw leven, bijvoorbeeld van een vakantie.

U voegt als volgt een omslagfoto toe aan de tijdlijn:

 • Ga naar uw tijdlijn. Om hier te komen klikt u op uw eigen naam bovenin de blauwe balk.
 • Linksboven ziet u een afbeelding van een camera. Ga met de muisaanwijzer over de camera en klik vervolgens op de tekst Omslagfoto toevoegen.
 • Klik op OK.
 • Klik onder 'Omslagfoto toevoegen' op Foto uploaden.
 • Kies een foto uit en klik op Openen.
 • De foto moet tenminste 400 pixels breed zijn en 150 pixels hoog. Als de gekozen foto te klein is krijgt u een melding te zien. Klik in dat geval op OK en klik nogmaals op Omslagfoto toevoegen om een foto te kiezen.
 • Sleep de foto in de gewenste positie. Dit doet u door ergens op de foto te klikken

en de linkermuisknop ingedrukt te houden terwijl u de foto versleept.

 • Klik op Wijzigingen opslaan.

Huidige omslagfoto wijzigen

Wanneer u uw huidige omslag foto wilt wijzigen kunt u dat als volgt doen:

 • Ga naar uw eigen tijdlijn.
 • Klik linksboven op de knop Omslagfoto bijwerken. Dit kunt u herkennen aan een afbeelding van een fotocamera.
 • Er verschijnt nu een uitklapmenu met zes opties waar u uit kunt kiezen.
  • Klik op Foto selecteren als u een foto wilt gebruiken die u al op Facebook hebt opgeslagen.
  • Klik op Beeldmateriaal selecteren als u een afbeelding wilt gebruiken die Facebook beschikbaar heeft gesteld.
  • Klik op Een collage maken als u een selectie van meerdere foto's wilt gebruiken.
  • Klik op Foto uploaden als u een foto wilt gebruiken die op uw computer staat.
  • Klik op Verplaatsen als u de foto bijvoorbeeld iets hoger of lager in beeld wilt brengen.
  • Klik op Verwijderen als u uw omslagfoto weg wilt halen en niet wilt vervangen voor een andere foto.

Levensgebeurtenissen

Een andere optie is de levensgebeurtenissen. Hiermee kunt u aangeven welke belangrijke gebeurtenissen in uw leven voorbij zijn gekomen of nog gaan komen. Denk hierbij aan reizen, huwelijken en geboortes van kleinkinderen. Deze gebeurtenissen worden extra uitgelicht op de tijdlijn.

Een levensgebeurtenis voegt u zo toe:

 • Klik in het venster waar u ook een statusupdate kunt doen op Levensgebeurtenis.
 • Klik op de gewenste categorie.

Tijdlijn1

 • Elke categorie heeft weer subcategorieën. Als u bijvoorbeeld klikt op Familie, dan kunt u daarna bijvoorbeeld klikken op Nieuw huisdier. Ziet u niet de subcategorie die u wilt, klik dan op Maak je eigen evenement.
 • Vul alle gegevens in, zoals de titel van de levensgebeurtenis, de locatie, met wie u de gebeurtenis beleeft, de datum van de gebeurtenis en eventueel een leuk verslag.
 • U kunt ook foto's en video's uploaden bij de gebeurtenis. Klik op Foto's/video's, kies een bestand en klik op Openen. Als u meer foto's of video's wilt gebruiken kunt u opnieuw klikken op Foto's/video's en deze stap herhalen.
 • Levensgebeurtenissen staan automatisch op 'Vrienden', dus alleen uw Facebookvrienden kunnen dit zien. Dit kunt u aanpassen.
 • Klik op Delen.

 

Status bijwerken

Hebt u iets leuks meegemaakt en wilt u dat delen met uw Facebookvrienden? Klik dan in dit kader dat vraagt: "Wat ben je aan het doen?", zoals de afbeelding hieronder. Nu opent zich een klein venster in het midden van uw scherm. Hier kunt u een bericht maken en delen met uw vrienden.

Tijdlijn2

Als u klaar bent om de tekst te laten zien aan uw Facebookvrienden, klikt u op Delen in de blauwe balk.

Tijdlijn3

Status bijwerken geavanceerd

Het venster waar u een bericht in maakt heeft veel knoppen en opties. Deze opties zijn bedoeld om uw status zo mooi of gezellig mogelijk te maken. Zo kunnen er in een bericht foto's en video's worden toegevoegd. Maar ook een locatie, achtergrondkleur en nog veel meer kunt u toevoegen aan de status.

Klik in het venster 'Bericht maken' op het pictogram met de drie puntjes om alle opties weer te geven. Nu ziet u alle opties zoals op de afbeelding hieronder. De belangrijkste opties krijgen een uitleg.

Tijdlijn4

Foto's en video's

Het leuke van Facebook is dat u vrienden mee kunt laten genieten van uw eigen foto's en video's. Zo voegt u foto's en video's toe:

 • Klik in het venster waar u ok een statusupdate kunt doen op Foto/video.
 • Selecteer het bestand dat u wilt uploaden. Klik dan op Openen. Het is ook mogelijk om meerdere foto's en video's tegelijk te plaatsen.
 • Als u klaar bent om alle bestanden te plaatsen klikt u op Delen in de blauwe balk.

 

Wie ziet mijn statusupdate

U kunt zelf bepalen wie uw bericht kan zien. In het venster waar u een statusupdate kunt doen staat rechts onderin een optie . Door deze optie aan te klikken kunt u selecteren wie het bericht kan lezen. Het is aan te raden de optie op 'Vrienden' te laten staan. Zo kan het bericht dat u plaatst alleen gezien worden door personen die u kent.

Vrienden taggen

U kunt aan uw statusupdates vrienden toevoegen. Zo geeft u aan met wie u bent. U doet dit door te klikken op Vrienden taggen. Vervolgens typt u de naam van de juiste persoon. Vaak verschijnt er tijdens het typen al een keuzemenu met de naam die u zoekt. U kunt deze aanklikken. Nu heeft u een Facebookvriend getagd in een bericht. Als u nu de statusupdate deelt zal het bericht ook verschijnen op de pagina van de getagde persoon.

Locatie toevoegen

Als u een locatie wilt toevoegen aan uw bericht klikt u op Inchecken. Een locatie kan een stad of dorp zijn maar ook een hotel of restaurant. Typ de naam van de locatie waar u bent. Vaak verschijnt tijdens het typen al een keuzemenu met de naam die u zoekt. U kunt deze aanklikken. Nu heeft u de locatie toegevoegd.

 

Achtergrond versieren

De kleine gekleurde blokjes die staan in het venster van de statusupdate kunt u aanklikken. Dan verandert de achtergrond van het bericht dat u wilt plaatsen. U kunt ze gerust uitproberen. Als u het blokje aan de rechterkant aanklikt opent zich een menu met meer opties. Klik op het witte blokje links als u het bericht wilt herstellen naar de oorspronkelijke weergave.

 

Gevoel en activiteit

Met deze optie voegt u een emotie of activiteit toe aan het bericht dat u maakt. Klik op Gevoel/activiteit. Nu opent zich een menu met veel verschillende opties. Kies zelf een die bij uw bericht past en klik erop. Uw gevoel of activiteit is nu verwerkt in het bericht.