Wat kan ik hiertegen doen?

Het is lastig om je data volledig af te schermen van Facebook, maar er zijn wel stappen die je kunt ondernemen om je advertentievoorkeuren te wijzigen. Daarmee beperk je de invloed van adverteerders, doordat ze niet bij jouw persoonlijke profielgegevens kunnen komen. Dat kan je doen in deze stappen;

1. Open Facebook en klik rechtsboven op het pijltje omlaag, naast de ‘?’-knop.
2. Klik op ‘Instellingen’
3. Kies vervolgens in het linkermenu voor ‘Advertenties’

Interesses
Je komt nu op een pagina waar je inzicht krijgt in het profiel dat Facebook van jou heeft opgebouwd. Gesorteerd op categorie vind je bovenin je interesses.

Dat zijn voornamelijk pagina’s die leuk vindt, maar ook interesses gebaseerd op advertenties waar je ooit op hebt geklikt. Je kunt deze onderdelen (één voor één) wissen door op het kruisje te klikken bij ieder blokje.

Jouw informatie 
Een ander belangrijk kopje op de pagina is ‘Jouw informatie’. Vink hieronder alle onderdelen af als je niet wilt dat je relatiestatus, werkgever, functietitel of opleiding met adverteerders wordt gedeeld.

Advertentie-instellingen
Daarnaast is het belangrijk dat je bij ‘Advertentie-instellingen’ alle onderdelen uitschakelt. Daarmee voorkom je dat Facebook je ook op andere sites en apps blijft volgen en die informatie gebruikt voor het tonen van op jouw gerichte advertenties. Stel ‘Advertenties met je sociale acties’ in op ‘Niemand’ als je niet wilt dat je Facebook-vrienden kunnen zien welke pagina’s of bedrijven jij hebt geliked.

Geen reclame voor alcohol, opvoeding en huisdieren

Opvallend is het kopje ‘Advertentieonderwerpen verbergen’, waar je ervoor kunt kiezen om advertenties gericht op alcohol, opvoeding en huisdieren te verbergen. Waarom Facebook juist voor deze drie onderwerpen heeft gekozen om tijdelijk of permanent door gebruikers te laten verbergen, is onduidelijk.

Gepersonaliseerde advertenties

Daarnaast kun je je privacy vergroten door gepersonaliseerde advertenties uit te schakelen. Dit zijn advertenties die zijn afgestemd op jouw interesses en jouw internetgedrag.

Op de website ‘your online choices’, zie je precies welke advertentienetwerken informatie van je verzamelen om gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Hoewel niet alle bedrijven op deze lijst van naam bekend zijn, kunnen deze bedrijven wel de advertenties verzorgen op bekende sites.

In de lijst kunnen gepersonaliseerde advertenties per bedrijf of in één keer worden uitgeschakeld. Je krijgt dan nog wel advertenties te zien, maar deze zijn dan niet gebaseerd op jouw persoonlijke interesses.