Aankoophulp e-reader

Met een e-reader leest u digitale boeken waar en wanneer u maar wilt. U kunt er honderden tegelijk meenemen. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een e-reader?

Wat is een e-reader?

Een e-reader is een apparaat dat speciaal is bedoeld om e-boeken, digitale boeken, mee te lezen. De meeste e-readers hebben een venster met de techniek e-Ink. Momenteel verschijnen er ook apparaten op de markt die geen gebruik maken van e-Ink, maar die men wel aanprijst als e-reader. Deze apparaten maken gebruik van lcd-schermen. In feite betreft het hier uitgeklede tablet-pc's met zeer beperkte mogelijkheden.

Vragen vooraf.

Ook e-Ink e-readers zijn er in verschillende soorten, maten en bijbehorende prijsklassen. Voordat u een e-reader aanschaft, moet u bepalen welke eisen u stelt aan de e-reader.

Wat wilt u lezen op de e-reader?

Leest u graag Nederlandstalige boeken, dan is een e-reader die overweg kan met ePub-bestanden geschikt. Leest u graag Engelstalige boeken, dan heeft Amazon het grootste aanbod. De Kindle van dit bedrijf is ook rechtstreeks in Nederland te koop, maar gebruikt een eigen bestandsformaat (Mobi). Leest u vaak documenten in pdf-formaat of wilt u graag aantekeningen kunnen maken? Ga dan voor een e-reader met een touchscreen en een groter formaat dan de standaard 6 inch. Elke e-Ink e-reader is zwart-wit, dus het weergeven van kleurendocumenten en afbeeldingen is (nog) niet mogelijk. Een afbeelding bestaat dan uit verschillende grijstinten. Ook is het niet mogelijk om videobestanden op een e-Ink e-reader af te spelen.

Hoe wilt u de e-reader bedienen?

U hebt daarbij de keuze tussen een bediening via knopjes op het apparaat of via een touchscreen. De meeste e-readers hebben tegenwoordig wel een touchscreen, wat de bediening erg gemakkelijk maakt. Een combinatie komt ook veel voor. In de winkel kunt u uitproberen welke bediening u prettig vindt.

Hoeveel kost een e-reader?

E-readers zijn er in meerdere prijsklassen. Voor een goede e-reader met touchscreen bent u rond de 100 euro kwijt. Let er daarbij wel op dat u kiest voor een scherm met e-Ink. Veel goedkope modellen hebben namelijk lcd-schermen en dat leest minder prettig.

Waar u op moet letten bij de aanschaf

  • Het scherm: het e-Ink scherm is energiezuinig en comfortabel te lezen.
  • De schermgrootte: het meest gangbare formaat e-reader is 6 inch. Dat kan aan de kleine kant zijn, zeker voor ouderen. Er zijn ook e-readers met een scherm van 9,7 inch, handig voor mensen die bijvoorbeeld veel rapporten en dergelijke in pdf-formaat moeten lezen. Een tussenmaat is 6,8 inch. Dat lijkt een klein verschil met 6 inch, maar de oppervlakte is flink groter.
  • Beeldscherpte: de goedkoopste e-readers hebben 800x600 beeldpunten. Dat is vergelijkbaar met de drukkwaliteit van een krant. Luxere modellen hebben 1024x758 beeldpunten, de kwaliteit van een goedkope pocket. De topmodellen hebben 1440x1070 beeldpunten, vergelijkbaar met hoge kwaliteit drukwerk. Hoe meer beeldpunten, hoe scherper de tekst en hoe prettiger de leeservaring.
  • Verlichting: e-Ink schermen hebben standaard geen verlichting zoals lcd. Lezen in het donker is dus net als bij papieren boeken alleen mogelijk met een (lees)lampje. Luxere e-readers hebben verlichting ingebouwd, die wel het scherm verlicht, maar niet in uw ogen schijnt.
  • Accuduur: een e-Ink e-reader is zuinig qua energieverbruik. De batterijduur van een e-Ink e-reader wordt meestal aangegeven in het aantal bladzijden dat gelezen kan worden op één volle accu. Tussen de 8.000 en 10.000 is normaal. Afhankelijk van uw leesgedrag kunt u enige weken tot zo'n 2 maanden met een acculading doen.
  • Instellingen: bij de meeste e-readers is het mogelijk om de leeservaring naar eigen voorkeur aan te passen. Het lettertype, de lettergrootte, de marges en het contrast kunnen vaak aangepast worden. Het is handig om dit uit te proberen in de winkel, want op dit vlak verschillen de mogelijkheden.
  • Bestandsformaten: e-readers kunnen verschillende bestandsformaten ondersteunen. Voor Nederlandstalige e-boeken is het ePub-formaat het meest gangbaar. Amazon gebruik voor zijn Kindle een afwijkend formaat: MOBI. Ook ondersteunt elke e-reader pdf. Sommige modellen kunnen eveneens met eenvoudige TXT en Word-bestanden overweg. Bepaalde (steeds minder) e-readers hebben verder de mogelijkheid om audio af te spelen (bijvoorbeeld luisterboeken); die ondersteunen in elk geval het mp3-formaat.
  • Internetverbinding: luxere e-readers kunnen verbinding maken met een wifi-netwerk. Dit is vooral nuttig om e-boeken online te kopen en meteen te downloaden op uw apparaat. Ook ondersteunen deze e-readers vaak een simpele browser waardoor simpele internethandelingen mogelijk zijn. Daar moet u zich niet te veel van voorstellen, de mogelijkheden zijn beperkt door de schermtechniek.
  • Extra's: e-readers kunnen allerhande extra's bevatten. Zo zijn er e-readers die van het lezen een sociale ervaring maken door een koppeling met Facebook, e-readers waar aantekeningen op gemaakt kunnen worden en e-readers met de mogelijkheid om audio af te spelen. De meeste modellen hebben een ingebouwd woordenboek in diverse talen. Wilt u alleen prettig e-boeken lezen, dan zijn de meeste extra's voor u niet nodig.

E-boek kopen.

E-boeken zijn online te koop. Let er bij de aanschaf van een e-boek op of het bestand beveiligd is. Er zijn verschillende soorten beveiliging. Tegenwoordig komt beveiliging met een digitaal watermerk het meeste voor bij Nederlandse e-boeken. Hierbij zijn persoonlijke gegevens over de koper in het bestand opgeslagen. Het voordeel van deze methode is dat u e-boeken op meerdere apparaten kunt lezen. Uitlenen aan andere personen is in de meeste gevallen niet toegestaan. Een minder voorkomende beveiliging is Adobe DRM. Om e-boeken met DRM te kunnen lezen, hebt u een extra programma op uw pc of laptop nodig, namelijk Adobe Digital Editions. Dit programma koppelt uw Adobe-account aan het e-boek dat u gekocht hebt en zorgt ervoor dat u het e-boek op uw e-reader kunt zetten. Zie het artikel “instructie e-book lezen op e-reader”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met advieswebsite e-readers.nl.